Glazen graveren: de geschiedenis

Glazen graveren: leer meer over de geschiedenis. Glas is waarschijnlijk al zo oud als de wereld zelf is. Dit natuurlijke glas wordt ‘obsidiaan’ genoemd, ook wel bekend als ‘lavaglas’. Het glas is volgens de overlevering ontdekt door de Romeinen in ongeveer 5000 voor Christus door een samenloop van omstandigheden. De oudste fragmenten van vazen die van glas gemaakt waren dateren van 1600 voor Christus en zijn gevonden in Mesopotamië. Het werkelijke glasblazen is waarschijnlijk rond 27 voor Christus bedacht door Syriërs. Dit verspreide zich naar onder andere de Romeinen en die zijn er voor verantwoordelijk dat het gebruik van glas en glasblazen zich verspreide in geheel West-Europa en de gebieden rond de Middellandse zee. De Romeinen zijn de eerste geweest die glas gebruikte als ramen, hoewel het destijds van slechte kwaliteit was en je er amper doorheen kon kijken, dit is rond het jaar 100 geweest. Het glas wat de Romeinen voor ramen gebruikte was groen en hobbelig en niet strak en plat zoals het tegenwoordig is. Glas voor ramen was in die tijd ook enorm prijzig dus het werd alleen bij speciale gebouwen gebruikt. Door de val van het Romeinse rijk lag de ontwikkeling in de glasindustrie lange tijd stil tot ongeveer de 11eeeuw. In die periode werden nieuwe productietechnieken gebruikt. Rond het jaar 1400 was Venetië het epicentrum van de glasindustrie. Hier begonnen ze het glas te graveren. Graveren zelf bestond al in de prehistorie, maar het graveren op glas was iets nieuws. In Venetië maakte ze diamantgravures in het glas. Dit soort glas graveren werd geen wijdverspreide techniek omdat het glas in die tijd erg dun en kwetsbaar was. De techniek was lastig en de verspreiding van het gegraveerde glas was erg beperkt.
Het glas graveren werd pas echt grootschalig toen er een dikker glassoort was ontdekt in Noord-Europese landen. Het dikkere, zwaardere glassoort werd vooral gebruikt in de Nederlanden, Duitsland en Rond de 16eeeuw kreeg het glas graveren een opleving en werden er allerlei taferelen, spreuken, familie wapens en nog meer afbeeldingen gegraveerd op glaswerk. Lees hieronder meer over hoe het werkt, glazen graveren. Want glazen graveren is best een karweitje.

Glazen graveren: de geschiedenis

Glazen graveren, hoe werkt het?

Glazen graveren was vroeger echt handwerk. Tegenwoordig wordt glas gegraveerd door middel van een laser of een zandstraalmachine. Vroeger werd gebruik gemaakt van een soort pennetje met diamantgruis, dit was een heel precies handwerkje. Tegenwoordig wordt vaak gebruik gemaakt van een lasertechniek, dit is nog preciezer dan het handwerk.

Glazen graveren voor wie?

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het laten graveren op glas. Het is daarom ontzettend leuk om cadeau te doen. Maar ook voor jezelf. Denk aan gepersonaliseerde wijnglazen, glazen met je eigen initialen erop. Je kunt glas graveren ook gebruiken voor relatiegeschenken, laat bijvoorbeeld je bedrijfslogo op glazen graveren. Je hebt bij de glasgraveur.nl de optie om de gravure zelf te ontwerpen. Het glas graveren is daardoor ontzettend persoonlijk. Glas graveren is niet beperkt tot wijn- of champagneglazen maar kan ook op whiskyglazen, bierglazen, theeglazen en nog veel meer. Denk dus aan de glasgraveur.nl wanneer je:

  • je uitzet wilt opleuken;
  • je een trouwerij hebt;
  • een relatiegeschenk wilt weggeven;
  • een kerstpakket moet samenstellen;
  • en nog veel meer.