ERP systemen binnen jouw bedrijf implementeren

ERP systemen, de afkorting hiervan staat voor Enterprise Resource Planning wat zichzelf laat vertalen naar ‘bedrijf middelen planning’. Hierin staan de middelen voor de mensen, grondstoffen en tijd voor een bepaald product en de planning voor het reilen en zeilen hoe dit product tot stand komt, en vervolgens bij de klant belandt. Je zou het een beetje kunnen zien als een operatie systeem zoals op een computer of op je telefoon maar dan voor een bedrijf. Net zoals de apps op je computer of je telefoon aangestuurd worden door een centraal operatie systeem, zo ook zorgt een ERP systeem ervoor dat de verschillende afdelingen in jouw bedrijf vanaf een punt opereren. ERP systemen zijn een stukje software dat flink in opkomst is in het huidige bedrijfsleven. Wat doen de ERP systemen dan? Wat zijn de voordelen hiervan en wat kan de implementatie van deze ERP systemen betekenen voor jouw bedrijf? Laten we eerst eens kijken naar hoe het productieproces in een bedrijf verloopt dat nog geen gebruikt maakt hiervan. Stel je voor, een klant plaatst een order bij het verkoopteam, deze vragen informatie op bij de afdeling opslag of het desbetreffende product op voorraad is. Zo niet dan zal de opslag een aanvraag bij productie neerleggen. Deze kijkt dan wat er nodig is aan grondstoffen, tijd, geld en mankracht om dit te produceren en koppelt dit terug naar management en inkoop. Zoals je zelf al ziet is dit een vrij disparate datastroom. De informatie vloeit in zijn geheel alle kanten op omdat het een bepaalde gang van ingang heeft genomen.

ERP systemen verbinden de eilanden

ERP systemen zorgen er eigenlijk voor dat al deze eilandjes aan informatie op een dusdanige manier gerangschikt worden zodat er een efficiënter productieproces kan ontstaan en er een betere doorstroom aan communicatie binnen alle takken van sport in een bedrijf gecreëerd wordt. Dit gebeurt door middel van een gecentraliseerde database. ERP systemen laten data binnenstromen naar een punt waar alle departementen er tegelijk toegang tot hebben. In zijn essentie is de software van een ERP systeem niets meer dan informatie management. Informatiemanagement is de georganiseerde collectie, opslag en het gebruik hiervan ten voordele van een bedrijf. De tools van de software geven de verschillende afdelingen tegelijkertijd toegang tot de gecentraliseerde database waar de informatie binnenkomt zodat deze onderling effectiever kunnen communiceren met elkaar over het productieproces. Je verzamelt al je data op een punt, je klanten info, de attributen van je producten, de prijzen van je grondstoffen, manschappen die je nodig hebt, je verkopers, inkomende en uitgaande rekeningen. Het begint allemaal met een grote database, dit vormt de kern. Door middel van al deze tabellen heb je een gestructureerd overzicht van je gehele informatiestroom zodat de verschillen het verschil uit kunnen maken.

Gestroomlijnd plan

ERP systemen helpen dus om tot een gestroomlijnd plan van aanpak te komen wat uiteindelijk meer tijd en geld oplevert door een hoop rompslomp uit de weg te gaan. Ook zorgt het ervoor dat er meer tijd overblijft om bijvoorbeeld klantgerichter te kunnen opereren of een stukje service te laten ontstaan. Alle processen binnen jouw bedrijf zullen makkelijker verlopen en de algehele overview van jouw data is een stuk georganiseerder te overzien omdat het allemaal op een plek te vinden is. ERP systemen en hun inherente overkoepelende natuur laten de verschillende afdelingen van jouw bedrijf weer als klokwerk gelijk lopen en door de waarde vermeerdering van jouw data kun je toekomstgerichter plannen voor een gezond en welvarend bedrijf. Kortom, de voordelen spreken voor zich, wanneer ga je aan de slag met een ERP systeem?

Lees meer…